logo    MOKA CAFFE  specialista na italskou kávu  Kvalitní italská káva nejen do Vaší kanceláře 

KONTAKTY

Moka Caffe s.r.o.
Vranovská 45/1
614 00 Brno
tel: +420 513 034 313
info@mokacaffe.cz
IĆ: 29257565
DIČ: CZ29257565

NOVINKY

arr3Rozšiřujeme produkty zrnkové kávy o značku PAVANOd 1.2.2013 jsme pro Vás rozšířili sortiment  o značku PAVAN a to konkrétně o směsi Super Bar a... arr3Rozšiřujeme produkty značky HausbrandtOd 1.2.2013 jsme rozšířili sortiment značky Hausbrandt o zrnkovou kávu v balení 500g....

ANKETA

Jak se vám tyto stránky líbí?

Velice moc Velice moc 46% Strašně moc Strašně moc 36% Nemnoho Nemnoho 8% Vůbec Vůbec 9%

O KÁVĚ
VŠE O KÁVĚ

Pojmenování káva pochází možná z tureckého slova kahve, nebo z arabského slova gahwa, což znamená povzbuzující nápoj. Káva se do Evropy dostala z Arábie a to až v 16 století. Zásluhu na tom má expandující Osmanská říše. Koncem 16. století se obliba nápoje rozšířila postupně do celé Evropy. Začátkem 17. století se po celé Evropě začali objevovat obchody zabývající se prodejem tohoto nového lahodného nápoje a obchod začal vzkvétat. Zanedlouho se začali objevovat první kavárny. Během 18. století se káva rozšířila do celého světa a kávovníky se začali objevovat v ostatních zemích světa, mezi jinými i do Brazílie, která se stala dominantním producentem této oblíbené suroviny. Největším rozmachem a masovou oblibou tohoto oblíbeného nápoje můžeme datovat k 19. století, kdy se káva stala každodenní součástí našeho života po celém světě. Ve většině zemí produkující tuto suroviny se produkce kávy podílí velikou měrou na jejich ekonomikách.

Botanický název rostliny kávovníku je coffea a patří do čeledi mořenovitých. Mezi nejznámější druhy patří arabica, robusta a liberica. První dva druhy jsou dominantní v pěstování. Druhu arabica se nejvíce daří ve vyšších nadmořských výškách a je ceněna pro svoji jemnou a kyselou chuť. Druhu robusta se zase daří lépe v rovinách. Po oplodnění květů trvá šest až jedenáct měsíců, než se vyvinou kávové plody, obsahující dvě semena (kávové boby). Kávové boby je nutné nejprve vyloupat a poté upražit. Před konečnou přípravou je potřeba zrnka umlít.

Káva obsahuje nejen kofein, ale další  dva tisíce látek ovlivňující její aroma. Kofein, vznikající v kávovníku patří do skupiny alkaloidů, což jsou dusíkaté sloučeniny, které ve vyšších dávkách mohou být jedovaté. Ovšem množství kofeinu v kávě z tohoto hlediska nepředstavuje žádné nebezpečí. Ba naopak má mírně povzbuzující účinek. Dalším alkaloidem vznikajícím u pražení je niacin (kyselina nikotinová) vitamin skupiny B. Podporuje proces látkové výměny v organismu.  Zrnka obsahují také z jedné třetiny sacharidy skládající se ze složených cukrů.

Káva je především známa jako povzbuzující nápoj. Vděčí za to kofeinu. Málo kdo ví, že kofein dokonce může podpořit i spánek. Po použití kofeinu opravdu dochází v první fázi k únavě. Teprve potom dochází k fázi povzbuzení. Lidem u nichž odbourávání kofeinu trvá déle, může káva pomoci ke spokojenému spánku. Povzbuzující aromatická nápoj také podporuje proces trávení. Především malý šálek kávy podpoří tvorbu žaludečních kyselin a aktivuje vyměšování žluči a tím žaludek, střeva, ledviny a močový měchýř začnou okamžitě pracovat. Pozor káva odvodňuje, proto vždy, kdy si dopřejete kávu, nezapomeňte na dostatek vody.

Se stále větší oblibou pití kávy se také rozšířil i počet přístrojů k její přípravě. Je vždy věcí názoru a pohledů na kvalitu přístrojů. Proto se raději vždy poraďte při nákupu těchto přístrojů s odborníky. Obracejte se většinou na prodejce kávy, kteří mají s prodejem kávy zkušenosti.  Jejich zájmem je převážně prodej kávy. Oproti prodejcům elektrospotřebičů  je prodej  kávovarů  většinou jen jejich doplňkem a jistě rádi Vám doporučí stroj ideální pro Vaše potřeby.